Tinerii pot cumpăra locuinţele ANL şi în rate

 

Tinerii pot cumpăra locuinţele ANL şi în rate sau cu credit garantat de stat. Ordonanţa pentru modificarea Legii 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, act normativ iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) prin care se creează cadrul legal pentru vânzarea cu plata în rate lunare a locuinţelor construite prin programul „Locuinţe pentru tineri, destinate închirierii” a fost aprobată în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri.
Conform noilor prevederi, pentru plata în rate, avansul trebuie să fie cel puţin 15 la sută din valoarea de vânzare, iar dobânda să fie constituită din dobânda de referinţă a BNR la care se adaugă două puncte procentuale. Ratele vor fi achitate către deţinătorii unităţii locative respective, iar dobânda va fi aplicată la valoarea rămasă de achitat a locuinţei. „Transferul de proprietate asupra locuinţei către cumpărător se produce după achitarea integrală a valorii de vânzare, până atunci locuinţa rămânând în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale”, se precizează într-un comunicat al MDRAP.
Potrivit sursei citate, odată cu dreptul de proprietate asupra locuinţei se dobândeşte şi dreptul de proprietate asupra cotelor-părţi de construcţii şi instalaţii, precum şi asupra dotărilor care, prin natura lor, nu se pot folosi decât în comun. De asemenea, cu dobândirea dreptului de proprietate asupra locuinţei, titularul contractului dobândeşte şi dreptul de folosinţă asupra cotei-părţi de teren aferentă acesteia, pe durata existenţei clădirii.
„Banii încasaţi din rate vor fi utilizaţi pentru finanţarea unor noi proiecte sau programe de construcţii de locuinţe. Modul de constituire şi de plată a avansului, a ratelor lunare, inclusiv a ratei dobânzii şi a majorărilor de întârziere vor fi stabilite în Normele metodologice pentru punerea în aplicare a noilor prevederi”, au subliniat reprezentanţii MDRAP.

Solicitări puţine în municipiu
În municipiul Zalău există 228 de locuinţe pentru tinerilor, destinate până în prezent închirierii, în blocurile O3 şi O4 de pe strada Olarilor (40 de apartamente), în blocul IAIFO se pe strada Sfânta Vineri (24 de apartamente) şi în cele 12 blocuri DM de pe strada Viitorului (164 de apartamente). Programul de construcţii ANL se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani la data depunerii cererii, care nu îşi permit să cumpere un apartament sau să închirieze o locuinţă de pe piaţa liberă.
Locuinţele sunt ridicate pe terenuri puse la dispoziţia Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe de către consiliile locale. Printr-o convenţie încheiată cu ANL, autorităţile locale au obligaţia de a asigura utilităţile şi dotările edilitare, ale căror costuri sunt suportate din bugetele locale.
Doar 20 din totalul celor 228 de locuinţe ANL existente în Zalău îndeplinesc condiţiile pentru a fi vândute, susţin reprezentanţii municipalităţii. Este vorba despre apartamentele din blocul O3, de pe strada Olarilor, nr. 64, la Direcţia Patrimoniu a Primăriei Zalău fiind depuse până în acest moment doar două solicitări din partea potenţialilor cumpărători.
La sfârşitul lunii octombrie, municipalitatea a demarat acţiunile necesare pentru a putea pune în vânzare 118 locuinţe ANL.
Valoarea de vânzare a locuinţelor ANL este calculată de către autorităţile administraţiei publice locale, în funcţie de valoarea de înlocuire pe metru pătrat, de suprafaţa construită efectiv, inclusiv cota-parte indiviză, dar şi de amortizare.”Valoarea de înlocuire, pe metru pătrat, a fost stabilită prin Ordinul 2401 din 30 iulie 2013 emis de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi este de 326 euro/metru pătrat, inclusiv TVA”, au precizat oficialii Primăriei.
Pentru a putea cumpăra o locuinţă ANL, solicitantul trebuie să fie chiriaş în spaţiul respectiv pe o perioadă neîntreruptă de minim un an. Veniturile încasate din valorificarea acestor bunuri – exceptând unu la sută – se virează la bugetul de stat şi vor fi folosiţi pentru construirea de noi blocuri pentru tineri.

 

Leave a Comment